Beneficiile utilizarii scaunelor ergonomice la locul de munca

Beneficiile utilizarii scaunelor ergonomice la locul de munca

Într-o lume în care multe dintre joburi necesita sedentarism, lucram tot mai mult în fata calculatorului si petrecem ore în sir la birou. Din pacate, sanatatea noastra fizica si postura corecta sunt adesea neglijate. 

De cele mai multe ori ne dam seama de greselile pe care le-am facut abia atunci când ne simtim obositi si durerile de spate încep sa ne afecteze confortul. Lipsa miscarii, acumularea de kilograme si statul prelungit pe scaun sunt doar câteva dintre cauzele acestei probleme. 

Solutia este la îndemâna noastra, dar mai ales la îndemâna companiilor - investitia în mobilier de birou ergonomic, cum ar fi scaunele ergonomice. De ce ar trebui sa investiti într-un astfel de scaun? În afara de confortul pe care îl ofera utilizatorilor, scaunul ergonomic poate motiva angajatii sa fie mai productivi si mai concentrati pe sarcinile zilnice.

 

Dar ce înseamna de fapt un scaun ergonomic?

Scaunele ergonomice sunt concepute special pentru a oferi sprijin adecvat corpului si a îmbunatati postura atunci când stam asezati. Acestea sunt adaptate nevoilor individuale si se pot regla în functie de înaltimea, greutatea si forma corpului. 

În alte cuvinte, aceste scaune sunt concepute în conformitate cu principiile ergonomiei, stiinta care studiaza interactiunea dintre om si mediul sau de lucru, cu scopul de a îmbunatati eficienta, sanatatea si confortul.

beneficiile-utilizarii-scaunelor-ergonomice-1

 

Caracteristicile distinctive ale scaunelor ergonomice includ:

Reglarea înaltimii: pentru a se potrivi diferitelor înaltimi ale utilizatorilor si a asigura pozitia corecta a picioarelor si a genunchilor. 

Suport lombar ajustabil: ofera un suport lombar reglabil care se potriveste curburii naturale a coloanei vertebrale, reducând astfel presiunea asupra zonei inferioare a spatelui si prevenind durerile. 

Adâncimea si latimea sezutului: au un sezut suficient de adânc si larg pentru a se potrivi utilizatorilor de diferite conformatii si distribuie în mod egal greutatea corpului pe întreaga suprafata a scaunului. 

Spatarul: se apleaca si se adapteaza la miscarile utilizatorului, oferind un sprijin constant pe întreaga lungime a coloanei vertebrale; totodata, previne tensiunea musculara. 

Brate reglabile: permit ajustarea înaltimii si a unghiului, oferind sprijin pentru brate si umeri si reducând tensiunea în aceste zone. 

Baza stabila si roti: baza unui scaun ergonomic este robusta si stabila, cu cel putin cinci puncte de sprijin si roti care se misca usor, pentru a permite o deplasare facila si a preveni rasturnarea scaunului. 

Materialul si captuseala: adesea sunt fabricate din materiale de calitate, care asigura respirabilitate si care ofera un nivel optim de confort pe termen lung.

 

Dar cum afecteaza postura incorecta sanatatea?

Stând într-o pozitie incorecta pentru perioade îndelungate de timp pot aparea probleme musculo-scheletice. Postura incorecta are un impact negativ asupra sanatatii pe termen lung, iar pe lânga afectiunile sistemului musculo-scheletic apar si o varietate de probleme si afectiuni, printre care: 

*Dureri de spate, gât si umeri: o postura incorecta pune presiune pe coloana vertebrala si pe muschii din jur, cauzând dureri si disconfort în zona spatelui, a gâtului si a umerilor. 

*Probleme ale coloanei vertebrale: postura incorecta duce la deformari ale coloanei vertebrale, cum ar fi cifoza (indoirea excesiva a coloanei în partea superioara) sau lordoza (indoirea excesiva a coloanei în partea inferioara). Aceste deformari provoaca dureri cronice si limiteaza mobilitatea. 

*Hernia de disc: Coloana vertebrala este formata din vertebre si discuri intervertebrale. Atunci când postura este incorecta, discurile sunt supuse unor presiuni excesive, ceea ce provoaca dureri severe si probleme de mobilitate. 

*Sindromul de tunel carpian: postura incorecta duce la pozitionarea inadecvata a mâinilor si a încheieturilor în timpul lucrului la tastatura, provocând compresiunea nervului median si aparitia sindromului de tunel carpian. 

*Sciatica: postura incorecta cauzeaza dureri, amorteala si furnicaturi în zona feselor si a picioarelor. 

*Oboseala si dificultati de concentrare: postura incorecta solicita excesiv muschii si articulatiile, conducând la oboseala si epuizare, cu impact negativ asupra nivelului de energie, concentrarii si productivitatii la locul de munca. 

*Circulatie sanguina deficitara: stând într-o pozitie incorecta pentru perioade lungde timp, circulatia sanguina este deficitara în picioare si în alte zone ale corpului; astfel apar umflarea membrelor, senzatia de picioare grele si, în cazuri extreme, la aparitia trombozelor venoase.

beneficiile-utilizarii-scaunelor-ergonomice-2

 

Investitia în scaune ergonomice reprezinta o masura preventiva importanta împotriva acestor probleme de sanatate. Aceste scaune sunt concepute pentru a sustine corpul într-o pozitie corecta si pentru a preveni presiunea excesiva pe muschii si coloana vertebrala. Cu ajutorul acestora, puteti îmbunatati postura si puteti preveni o serie de probleme musculo-scheletice. 

Exemplu: 

Caracteristica

Avantaj

Probleme rezolvate

Design ergonomic

Sprijin optim pentru corp

Reducerea durerilor de spate si a oboselii

Tetiera reglabila

Adaptabilitate la diferite înaltimi

Confort sporit la nivelul capului si gâtului

Spatar înalt si reglabil

Sprijin pentru întreaga zona a spatelui

Alinarea durerilor de spate si mentinerea unei posturi corecte

Mecanism sincron

Permite înclinarea spatarului si a sezutului în mod sincron

Reducerea stresului si a tensiunii musculare

Reglarea înaltimii

Se potriveste diferitelor tipuri de mese si utilizatori

Adaptabilitate la diferite înaltimi si mediul de lucru

Brate reglabile 3D

Suport ajustabil pentru brate

Reducerea tensiunii la nivelul umerilor si a bratelor

Material plasa

Respirabilitate si aspect placut

Confort termic si estetic pe termen lung

Suport lombar reglabil

Suport personalizat pentru zona lombara

Prevenirea durerilor de spate si îmbunatatirea posturii

Roti pentru deplasare usoara

Faciliteaza miscarea scaunului

Economisirea timpului si a efortului în deplasare

Greutate maxima suportata: 120 kg

Adaptat pentru majoritatea utilizatorilor

Asigura siguranta si stabilitatea utilizatorului

 

Aceste caracteristici contribuie la reducerea durerilor de spate, a oboselii, a stresului si a tensiunii musculare, sporind confortul si adaptabilitatea scaunului la diferite medii de lucru si asigurând siguranta utilizatorului. 

Asadar, daca doriti sa aveti o sanatate mai buna si sa va simtiti mai confortabil la locul de munca, investiti într-un scaun ergonomic. Este o masura simpla si eficienta pentru a îmbunatati calitatea vietii si productivitatea la locul de munca.

Comments (0)

No comments at this moment