Într-o lume unde munca de birou și petrecerea timpului îndelungat în fața ecranelor devine normala, importanța unui scaun de birou ergonomic nu poate fi subestimată. Acest articol explorează beneficiile incontestabile ale scaunelor ergonomice, oferind o perspectivă detaliată asupra modului în care acestea pot îmbunătăți sănătatea, productivitatea și confortul general.


Cuprins:

 1. De ce este important ca un scaun să fie ergonomic?
 • Ce este un scaun ergonomic?
 1. Investiția într-un scaun ergonomic este valoroasă.
 2. Descopera 6 beneficii medicale ale scaunelor ergonomice
 • Ajuta in sustinerea pozitiei corecte
 • Aduce un plus de confort
 • Reduce riscul problemelor ce pot aparea la nivelul gatului
 • Contribuie la reducerea presiunii asupra soldurilor
 • Are un rol important in reducerea riscului de dureri de spate
 • Usureaza munca utilizatorului
 1. Durata optimă pentru utilizarea unui scaun ergonomic
 2. Modul corect de a sta ergonomic
 3. Efectele unui scaun obisnuit asupra circulației sanguine.
 • circulație sanguină deficitară
 • creșterea în greutate
 • dureri de spate, gât și umăr
 1. Efectele poziției necorespunzătoare pe scaun asupra corpului în timp


  Introducere


  De la susținerea posturii corecte la prevenirea problemelor de sănătate pe termen lung, scaunele ergonomice nu sunt doar un accesoriu de birou, ci o necesitate pentru oricine dorește să-și păstreze binele fizic și mental în vremurile moderne. Prin acest articol, ne propunem să demistificăm conceptul de ergonomie în mobilier și să evidențiem modul în care o investiție aparent simplă poate avea un impact profund asupra vieții noastre de zi cu zi.


  Birou modern cu scaun ergonomic

  sursa foto: importatorscaune.ro  1. De ce este important ca un scaun să fie ergonomic?


  Ce este un scaun ergonomic?

  Un scaun ergonomic nu este doar un element de mobilier; este o cheie către sănătatea și bunăstarea noastră în timp ce lucrăm ore în șir. Dar de ce? Ați observat vreodată că iritabilitatea și depresia pot scădea atunci când disconfortul este redus? Studiile arată că starea noastră de bine emoțională este strâns legată de confortul fizic, mai ales când petrecem mult timp în fața biroului, fie că lucrăm de acasă sau într-un spațiu de birouri.

  Imaginează-ți scaunul ergonomic ca pe un prieten de încredere care îți susține spatele, literalmente. Multe persoane nu își dau seama că sănătatea spatelui lor este afectată negativ de un scaun nepotrivit. Un scaun ergonomic este proiectat pentru a se adapta nevoilor corpului uman, oferind suport adecvat coloanei vertebrale, reducând presiunea asupra șoldurilor și îmbunătățind postura generală.

  Confort și postură corectă pe scaun ergonomic

  sursa foto: freepik.com


  Beneficiile unui scaun ergonomic

  1. Susținerea posturii corecte: Scaunele tradiționale pot contribui la formarea unor obiceiuri proaste de postură. Spre deosebire de acestea, un scaun ergonomic este conceput pentru a oferi suportul necesar coloanei vertebrale, permițând utilizatorului să mențină o postură sănătoasă.
  2. Confort sporit: Datorită adaptabilității lor, scaunele ergonomice oferă un confort superior. Acestea sunt ajustabile în funcție de nevoile individuale, asigurând o așezare confortabilă pe durata întregii zile.
  3. Prevenirea durerilor de spate: Prin oferirea suportului adecvat zonei lombare, scaunele ergonomice pot preveni sau ameliora durerile de spate, o problemă comună în rândul persoanelor care petrec mult timp așezate.
  4. Îmbunătățirea productivității: Confortul și suportul sporit oferit de scaunele ergonomice contribuie la o mai bună concentrare și eficiență în muncă, reducând necesitatea pauzelor frecvente din cauza disconfortului.

  Comparație între Scaunele Ergonomice și Scaunele Tradiționale

  Caracteristică

  Scaun Ergonomic

  Scaun Tradițional

  Suport Postural

  Excelent

  Limitat

  Ajustabilitate

  Înaltă

  Scăzută

  Confort

  Superior

  Variabil

  Prevenirea Durerilor

  Eficient

  Ineficient


  Postura corecta vs postura incorecta la birou

  Prin urmare, considerarea caracteristicilor esențiale ale scaunelor ergonomice este crucială atunci când alegem mobilierul de birou. Un scaun ergonomic nu reprezintă doar un obiect în spațiul de lucru, ci o investiție în bunăstarea noastră zilnică. El contribuie la menținerea unei posturi corecte, reducând riscul de disconfort sau afecțiuni pe termen lung și îmbunătățind productivitatea. Așadar, să alegem cu grijă locul și modul în care ne desfășurăm activitatea profesională, pentru a garanta sănătatea și confortul nostru zi de zi.


  2. Investiția într-un scaun ergonomic este valoroasă

  Într-o zi tipică de 24 de ore, inclusiv timpul petrecut la locul de muncă și acasă, un adult poate să stea șezând între 6 și 8 ore, fără a include orele de somn. În contextul profesional, unde șederea prelungită este o normă, un scaun de birou ergonomic oferă o soluție vitală pentru menținerea sănătății și a confortului. Acest lucru ridică o întrebare importantă: 'Este justificată investiția într-un scaun ergonomic?'. Pentru cei obișnuiți cu scaune standard, potențial inconfortabile, beneficiile unui scaun ergonomic pot nu fi imediat evidente. Totuși, investiția în ergonomie se justifică prin îmbunătățirea posturii, reducerea disconfortului și prevenirea problemelor de sănătate pe termen lung, făcând din aceasta o decizie înțeleaptă pentru orice profesionist.


  Motive pentru care un scaun ergonomic merită investiția

  1. Productivitate Îmbunătățită: Unul dintre cele mai convingătoare argumente pentru achiziția unui scaun ergonomic este îmbunătățirea productivității. Confortul sporit și suportul adecvat al posturii permit concentrare mai bună și reducerea distragerilor cauzate de disconfort.
  2. Reducerea Durerilor și Disconfortului: Scaunele ergonomice sunt proiectate pentru a reduce presiunea asupra punctelor sensibile ale corpului, cum ar fi spatele, șoldurile și genunchii, diminuând astfel durerile și disconfortul asociat cu șederea prelungită.
  3. Postură Îmbunătățită: Grație suportului lombar și ajustabilității, scaunele ergonomice contribuie la îmbunătățirea posturii pe durata zilei de lucru. O postură corectă previne dezvoltarea problemelor cronice de sănătate asociate cu șederea incorectă.
  4. Ajustabilitate: Ergonomia înțelege că mobilierul de birou nu reprezintă o soluție „universală”. Deoarece oamenii au forme, dimensiuni și stiluri de lucru diferite, scaunele ergonomice pot fi ajustate conform specificațiilor corpului fiecărei persoane, promovând atenția prin mediul de lucru flexibil pe care îl oferă.

  De ce să alegi un scaun ergonomic

  • Confort pe termen lung: Scaunele ergonomice sunt concepute pentru a oferi un nivel superior de confort, chiar și după ore întregi de utilizare.
  • Prevenirea problemelor de sănătate: Ajustabilitatea și suportul pentru postură ajută la prevenirea dezvoltării problemelor de sănătate legate de ședere.
  • Flexibilitate și personalizare: Posibilitatea de a ajusta înălțimea scaunului, spătarul și suportul lombar înseamnă că poți personaliza scaunul pentru a se potrivi nevoilor tale unice.
  • Investiție în sănătatea ta: Chiar dacă prețul inițial poate fi mai mare, beneficiile pe termen lung pentru sănătate și productivitate justifică investiția.

  comparatie a productivității cu și fără scaun ergonomic  3. Descoperă 6 beneficii medicale ale scaunelor ergonomice

  Scaunele ergonomice nu sunt doar confortabile, ci și instrumente puternice pentru menținerea sănătății noastre în timpul lucrului. Iată șase beneficii medicale esențiale pe care le oferă:


  Ajută în susținerea poziției corecte

  Un scaun ergonomic este proiectat pentru a promova o postură sănătoasă. Cu suportul său pentru spate, inclusiv suportul lombar ajustabil, acesta ajută la menținerea curburii naturale a coloanei vertebrale. În acest mod, este prevenită tendința de a te apleca sau de a sta într-o poziție incorectă, care poate duce la dureri și probleme de sănătate pe termen lung.


  Aduce un plus de confort

  Datorită designului său adaptabil, un scaun ergonomic oferă un nivel de confort superior. Acest confort vine din capacitatea scaunului de a se ajusta conform dimensiunilor corpului utilizatorului, precum și din materialele folosite, care sunt destinate să ofere o experiență plăcută chiar și după ore întregi de utilizare.


  Reduce riscul problemelor ce pot apărea la nivelul gâtului

  Scaunele ergonomice cu sprijin pentru cap și gât ajută la reducerea tensiunii în zona gâtului și a umerilor. Aceasta este vitală pentru cei care petrec mult timp uitându-se la un ecran de computer, prevenind astfel durerile de gât și alte complicații asociate, cum ar fi rigiditatea gâtului sau problemele vertebrale cervicale.


  Contribuie la reducerea presiunii asupra șoldurilor

  Scaunele ergonomice sunt proiectate pentru a oferi un suport adecvat și pentru a reduce presiunea asupra șoldurilor, distribuind greutatea corpului în mod egal. Aceasta este realizată prin folosirea unei suprafețe de șezut mai mari și a unui material care se mulează pe corp, prevenind astfel durerea de șolduri și disconfortul.


  Are un rol important în reducerea riscului de dureri de spate

  Suportul lombar ajustabil al scaunelor ergonomice este esențial în prevenirea durerilor de spate inferioare și superioare. Acest suport încurajează o postură corectă și previne apariția tensiunilor musculare asociate cu șederea prelungită, unul dintre principalele motive pentru care persoanele experimentează dureri de spate.


  Ușurează munca utilizatorului

  Prin facilitarea unei posturi corecte și oferirea suportului necesar, scaunele ergonomice contribuie semnificativ la ușurarea muncii utilizatorului. Acest lucru permite o concentrare mai bună și o eficiență crescută, reducând oboseala și crescând satisfacția la locul de muncă.


  Beneficii medicale ale scaunelor ergonomice

  Beneficiu

  Descriere

  Susținerea posturii

  Previne postura incorectă prin suport lombar ajustabil.

  Confort

  Design adaptabil pentru confort maxim pe durată lungă.

  Reducerea problemelor de gât

  Sprijin pentru cap și gât pentru a preveni tensiunile.

  Reducerea presiunii pe șolduri

  Distribuie greutatea corpului pentru a preveni durerea de șolduri.

  Prevenirea durerilor de spate

  Suportul lombar previne durerile de spate inferioare și superioare.

  Ușurarea muncii                                               

  Îmbunătățește concentrarea și eficiența la locul de muncă.


  Aceste beneficii subliniază faptul că un scaun ergonomic este mai mult decât o simplă piesă de mobilier; este un instrument esențial pentru sănătatea și bunăstarea noastră generală.


  Beneficiile scaunelor ergonomice
  4. Durata optimă pentru utilizarea unui scaun ergonomic

  Deși scaunele ergonomice sunt concepute pentru a oferi un confort maxim și a sprijini o postură corectă pe durata zilei de lucru, este important să ne amintim că orice poziție statică prelungită poate avea efecte negative asupra sănătății noastre. Studiile arată că persoanele care stau așezate perioade lungi de timp au o probabilitate de două ori mai mare de a dezvolta boli de inimă comparativ cu cei care petrec mai mult timp în picioare. În plus, nivelurile de insulină scad cu 24% în timpul șederii prelungite, ceea ce crește riscul de diabet, colesterolul bun scade cu 20%, iar enzimele care descompun grăsimile scad cu 90%, ceea ce înseamnă că arderea caloriilor este semnificativ redusă.

  Aceste statistici subliniază necesitatea unei abordări echilibrate între a sta așezat și a sta în picioare. Sfatul cel mai valoros pentru cei care utilizează scaune ergonomice este să facă pauze scurte de la birou la fiecare 20-30 de minute. Chiar și ridicarea în picioare pentru câteva secunde sau mersul câțiva pași poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății noastre. Pe de altă parte, dacă stai în picioare pentru mai mult de 20 de minute, este recomandat să iei o scurtă pauză de așezare.


  Lista de sfaturi pentru a maximiza beneficiile unui scaun ergonomic:

  • Ridică-te și mișcă-te: La fiecare 20-30 de minute, ridică-te de pe scaun, chiar dacă este doar pentru o scurtă perioadă.
  • Exerciții la birou: Încorporează exerciții simple pe care le poți face la birou pentru a menține circulația sanguină activă.
  • Variază postura: Alternează între a sta așezat și în picioare, dacă ai posibilitatea de a folosi un birou ajustabil în înălțime.
  • Pauze de întindere: Fă pauze scurte pentru a te întinde și a reduce tensiunea musculară.

  Pentru a menține un stil de viață sănătos și productiv, este crucial să echilibrăm timpul petrecut așezat cu activitățile fizice. Un scaun ergonomic poate juca un rol important în acest echilibru, oferind suportul necesar când stăm așezați și încurajând adopția unui stil de viață activ.

  Ridicare și întindere de la scaunul ergonomic

  sursa foto: freepik.com  5. Modul corect de a sta ergonomic

  Dacă munca ta implică să stai la birou, disconfortul nu trebuie să fie parte din job. Poți evita unele dintre problemele de sănătate asociate cu munca în șezut, cum ar fi durerile de gât și de spate, precum și încheieturile și umerii dureroși, utilizând o ergonomie corectă a biroului. Înălțimea scaunului, spațierea echipamentului și postura la birou fac toate diferența.

  Utilizează acest ghid pentru a reduce stresul asupra corpului tău, a proteja articulațiile și a te ajuta să rămâi confortabil în timp ce lucrezi. Alege un scaun care să-ți susțină coloana vertebrală. Ajustează înălțimea scaunului astfel încât picioarele tale să stea plate pe podea. Sau folosește un suport pentru picioare astfel încât coapsele tale să fie paralele cu podeaua. Dacă scaunul are cotiere, poziționează-le astfel încât brațele tale să se odihnească ușor pe cotiere cu coatele apropiate de corp și umerii relaxați.

  Pune-ți tastatura computerului în fața ta astfel încât încheieturile și antebrațele să fie aliniate și umerii să fie relaxați. Dacă folosești un mouse sau un alt tip de pointer conectat la computer, plasează-l la îndemână, pe aceeași suprafață cu tastatura ta. În timp ce tastezi, folosești touchpad-ul computerului sau un mouse sau pointer, ține-ți încheieturile drepte, brațele superioare aproape de corp și mâinile la nivelul coatelelor sau puțin mai jos. Dacă este posibil, setează sensibilitatea mouse-ului sau a pointerului astfel încât să poți folosi o atingere ușoară pe acesta.

  Birou ergonomic bine organizat, cu scaun, tastatură și monitor aranjate corect

  sursa foto: freepik.com


  Plasează monitorul computerului direct în fața ta, imediat în spatele tastaturii, la aproximativ lungimea unui braț distanță de fața ta. Monitorul ar trebui să fie nu mai aproape de 50 de centimetri și nu mai departe de 100 de centimetri față de tine. Partea superioară a ecranului ar trebui să fie la nivelul ochilor sau puțin mai jos.

  Respectând aceste principii, vei reduce semnificativ riscul de disconfort și probleme de sănătate asociate cu munca la birou, permițându-ți să lucrezi mai eficient și mai confortabil pe termen lung.

  Birou ergonomic cu aranjament corect pentru confort maxim

  sursa foto: freepik.com  6. Efectele unui scaun obișnuit asupra circulației sanguine

  Dedicând o porțiune semnificativă a timpului nostru la muncă, stând în spatele unui computer, importanța de a avea scaunul de birou potrivit devine evidentă. Ce se întâmplă de fapt când stai pe un scaun greșit și neergonomic? Vom dezvălui consecințele multifacete ale șederii necorespunzătoare pe un scaun.


  Circulație sanguină deficitară

  Crede sau nu, un scaun poate afecta fluxul sanguin în corpul tău. Dacă scaunul nu este ajustat corect, poate cauza o circulație sanguină deficitară către umeri, picioare, spate și gât. Care este o poziție bună de ședere la birou? Poți compensa oarecum acest risc prin exerciții regulate, dar orele petrecute pe scaun tot vor avea un impact.


  Creșterea în greutate

  Stând pe tipul greșit de scaun pentru ore lungi duce la lipsa de mișcare și acțiune, motiv pentru care un scaun ergonomic bun, cu capacitate de "Ședere Dinamică", este vital de important. Mișcarea face ca mușchii să elibereze molecule precum lipoproteina lipază, care ajută la procesarea grăsimilor și zaharurilor consumate. Studiile au arătat că bărbații care stau așezați perioade lungi în fiecare zi au câștigat mai multă greutate în jurul stomacului, care este locul cel mai periculos pentru stocarea grăsimii.


  Dureri de spate, gât și umăr

  Acestea sunt printre consecințele șederii pe un scaun nepotrivit: Stând pe un scaun de birou prost sau ajustat incorect poate rezulta în pericole comune legate de postură. O coloană care nu se mișcă devine inflexibilă și pot rezulta dureri, cel mai frecvent în partea inferioară a spatelui, gât, umeri și șolduri. O postură proastă de ședere poate cauza compresia discurilor din coloana vertebrală și duce la degenerarea prematură și durere cronică.


  Efectele Șederii Necorespunzătoare

  Efect

  Descriere

  Circulație Sanguină Deficitară

  Flux sanguin redus către membre și zona cervicală.

  Creșterea în Greutate

  Lipsa mișcării conduce la acumularea grăsimilor.

  Dureri de Spate, Gât și Umăr

  Postura greșită duce la probleme de postură și dureri.


  Aceste informații subliniază importanța esențială a alegerii unui scaun ergonomic, care să susțină o postură corectă și să promoveze o circulație sanguină sănătoasă. Investiția într-un astfel de scaun este o investiție în sănătatea și bunăstarea ta generală pe termen lung.


  Efectele negative ale șederii necorespunzătoare pe un scaun obișnuit

  7. Efectele poziției necorespunzătoare pe scaun asupra corpului în timp

  Adoptarea unei posturi necorespunzătoare pe scaun nu doar că afectează sănătatea ta pe moment, ci poate avea efecte de durată asupra corpului. Simptomele unei posturi proaste includ umeri rotunjiți, abdomen proeminent, genunchi îndoiți când stai în picioare sau mergi, capul înclinat înainte sau înapoi, dureri de spate, dureri corporale, oboseală musculară și dureri de cap.


  Ascultă-ți corpul

  O postură bună ar trebui să pară efortless, ceea ce înseamnă că sugestiile tradiționale pentru „o postură bună”, precum „trage-ți umerii înapoi” și „pieptul în față”, pot de asemenea să pară inconfortabile. În schimb, ascultă-ți corpul. Fă ajustări minore atât în picioare cât și așezat.

  Concentrându-te asupra altor sarcini (cum ar fi munca) poate direcționa atenția departe de orice sentimente de disconfort fizic. Intră în obișnuința de a-ți asculta regulat corpul. Dacă simți tensiune musculară sau oboseală, schimbă-ți poziția.


  Îmbunătățirea posturii generale

  Iată câteva sugestii pentru îmbunătățirea posturii generale:

  • Regula inversării curbei: Dacă stai cocosat la birou, întinde-te în sens opus.
  • Exerciții de întindere: Efectuează exerciții de întindere de două sau trei ori pe săptămână pentru a îmbunătăți flexibilitatea mușchilor.
  • Exerciții regulate: Acestea îmbunătățesc forța și tonusul muscular.
  • Întinderea mușchilor gâtului: Prin rotirea capului dintr-o parte în alta.
  • Menținerea mușchilor abdominali în formă bună: Aceștia susțin partea inferioară a spatelui, așa că asigură-te că sunt în condiții bune.
  • Evită să stai pe un singur picior perioade lungi de timp.
  • Încrucișează-ți picioarele la glezne, nu la genunchi.

  Practicând aceste sugestii, vei ajuta la prevenirea efectelor negative pe termen lung ale unei posturi necorespunzătoare și vei promova o sănătate și o bunăstare generală îmbunătățite.  Concluzie

  Scaunele ergonomice oferă mai mult decât un simplu confort; ele sunt o componentă esențială în menținerea sănătății și productivității într-un mediu de lucru. Prin adoptarea unei posturi corecte și a unei ergonomii adecvate, putem preveni o gamă largă de probleme de sănătate asociate cu șederea prelungită. Ascultându-ne corpul și făcând ajustări minore în poziția noastră, putem îmbunătăți semnificativ calitatea vieții noastre profesionale și personale. În cele din urmă, investiția într-un scaun ergonomic nu este doar o decizie pentru confortul de moment, ci o investiție în sănătatea noastră pe termen lung.