Alegerea scaunului perfect de bucătărie combină arta cu știința, echilibrând între confort, stil și funcționalitate. Fie că dorești să reînnoiești spațiul de bucătărie sau să adaugi un strop de eleganță și confort bucătăriei tale, există multe considerente de avut în vedere. De la materialul de tapiterie până la dimensiunea ideală a șezutului și alegerea între scaune cu sau fără brațe, fiecare detaliu contează.

 

Cuprins:

Alegerea scaunului de bucatarie potrivit pentru confort, stil și funcționalitate.

Cum să identifici un scaun pentru bucătărie de calitate.

Cel mai bun material de tapiterie pentru scaunele de bucătărie.

Dimensiunea ideală a șezutului pentru scaunele de bucătărie.

Scaunele de decor pot fi utilizate și ca scaune de masă?

Materialele de tapiterie care se curăță cel mai ușor.

Scaune de bucătărie cu brațe sau fără?


Introducere

       Alegerea scaunului perfect de bucătărie combină arta cu știința, echilibrând între confort, stil și funcționalitate. Fie că dorești să reînnoiești spațiul de bucătărie sau să adaugi un strop de eleganță și confort bucătăriei tale, există multe considerente de avut în vedere. De la materialul de tapiterie până la dimensiunea ideală a șezutului și alegerea între scaune cu sau fără brațe, fiecare detaliu contează. Acest articol își propune să fie ghidul tău complet în navigarea prin lumea vastă a scaunelor de bucătărie, asigurându-te că fiecare masă luată acasă este însoțită de confortul suprem.


Scaune de bucătărie elegante pentru un dining modern

sursa: openAI


1. Alegerea scaunului de bucătărie potrivit pentru confort, stil și funcționalitate

       Designul perfect al sălii de mese implică alegerea atentă a scaunelor, la fel de importantă ca și selecția mesei ideale. Scaunele de bucătărie nu sunt doar opțiuni funcționale de ședere, ci pot și îmbunătăți estetica generală a camerei. Cu toate acestea, având în vedere multitudinea de stiluri, materiale și dimensiuni disponibile, alegerea scaunului de bucătărie perfect poate părea o provocare. Indiferent dacă îți dorești confort, stil sau funcționalitate, acest ghid te va ajuta să navighezi prin lumea scaunelor de bucătărie și să iei o decizie informată. Vom explora factori cheie de luat în considerare, inclusiv confortul, durabilitatea și stilul, de la scaunele clasice din lemn până la cele moderne tapițate.


Factori de luat în considerare:

Dimensiune:

 • Măsurători: Începe prin a determina dimensiunea și forma mesei tale și a zonei; aceasta te va ajuta să determini de câte scaune ai nevoie.
 • Lățimea scaunului: Variază dacă are brațe, dar este tipic între 45și 50 cm.
 • Spațiu între scaune: Lasă 15 cm între fiecare scaun pentru a determina câte pot încăpea în jurul mesei.
 • Distanța față de mobilier: De asemenea, permite 90 cmîntre scaun și orice alt mobilier din zonă sau perete pentru a permite oaspeților să-și retragă ușor scaunul.

distanta optima intre scaune la masa


       Confort: Confortul este crucial pentru scaunele de bucătărie, deoarece vei petrece destul de mult timp șezând pe ele. Caută un scaun cu design ergonomic care să ofere suportul adecvat spatelui. Scaunele tapițate sau căptușite pot oferi, de asemenea, un grad suplimentar de confort.

       Stil: Stilul este o altă considerație esențială la alegerea unui scaun de bucătărie. Vrei să alegi un scaun care se potrivește bine cu masa ta de bucătărie și cu decorul general. Dacă ai o masă de bucătărie tradițională, ia în considerare scaunele clasice din lemn. Pentru un decor mai contemporan, încearcă scaune din metal lucios sau plastic.

       Este esențial să considerăm și modul în care aceste scaune se integrează în aranjamentul general al mesei de bucătărie. Pentru a completa această imagine și pentru a te asigura că ai toate informațiile necesare pentru a crea un spațiu de bucătărie armonios și primitor, te invit să consulți articolul nostru "Cum să aranjezi corect masa de dining în cinci pași". Acest ghid pas cu pas te va ajuta să optimizezi spațiul de dining, asigurându-te că fiecare masă este nu doar confortabilă, dar și estetic plăcută.

       Înțelegerea cum să echilibrezi acești factori te va ghida către alegerea scaunelor care nu numai că satisfac nevoile funcționale și estetice, dar și transformă fiecare masă într-o experiență plăcută și confortabilă pentru toți oaspeții.


Scaune de dining confortabile și stilate, perfecte pentru orice ocazie

sursa: Freepik2. Cum să identifici un scaun pentru bucătărie de calitate

       Căutarea scaunului de bucătărie potrivit necesită un echilibru perfect între stil și structură, așadar, asigurarea că acesta a fost bine fabricat este un factor principal. Iată 3 aspecte de care să ții cont pentru a te asigura că faci o alegere de calitate.


1. Structura

       Un scaun de bucătărie este cu siguranță supus la multe încercări pe parcursul vieții sale și trebuie să reziste la uzură considerabilă. Este mișcat, balansat (dacă ai copii) și trebuie să suporte greutatea oricui stă pe el pentru perioade îndelungate.

      Asigurarea că sunt atât robuste, cât și bine fabricate; așa că testează-le corespunzător înainte de a te angaja într-o investiție.


2. Șezutul

       Șezutul este cel mai important aspect al unui scaun de bucătărie, oferindu-ți amortizare și suport adecvat pentru o seară de bucătărie convivial.

       Un produs de calitate scăzută va avea o densitate scăzută a spumei, garantând că se va aplatiza în timp, privându-te de un loc confortabil. În general, scaunele de bucătărie ar trebui să fie echipate cu între 5 și 8 cm de căptușeală de înaltă densitate, de calitate superioară, pentru confort pe termen lung.

       Caută un șezut robust cu o bază ușor curbată care înclină spre spate. Acest tip de design încurajează o postură bună și facilitează ridicarea de pe scaun la sfârșitul mesei.


3. Dimensiunea

       Găsirea unui scaun de bucătărie vcare să îți permită să stai ore în șir fără disconfort se reduce la înălțimea și lățimea sa. Găsește unul care să acomodeze ușor persoane de diferite dimensiuni. Ideal, acesta nu ar trebui să fie mai îngust de 40 cm și ar trebui să aibă o înălțime a sezutului de aproximativ 45 – 50 cm.

       Prin atenția acordată acestor trei aspecte cheie - structura, șezutul și dimensiunea - poți fi sigur că alegi un scaun de bucătărie care va aduce confort, stil și durabilitate în spațiul tău de luat masa.

Scaun de dining robust și confortabil, pregătit pentru testare3. Cel mai bun material de tapiterie pentru scaunele de bucătărie

      Alegerea materialului de tapiterie potrivit pentru scaunele de bucătărie este crucială, având în vedere că acestea sunt expuse la vărsări de lichide și pete de mâncare. Acest segment îți va oferi o perspectivă asupra diferitelor materiale de tapiterie disponibile, ajutându-te să faci o alegere informată.


1. Piele

      Pielea adaugă un aspect de bogăție și sofisticare în bucătărie, infuzând un look elegant fără efort.

Avantaje:

 • Pielea este un material foarte rezistent și durabil, cu un luciu natural.
 • Este ușor de întreținut; suprafața poate fi curățată cu o cârpă umedă, iar luciul pielii poate fi păstrat folosind curățători de piele regulat.
 • Nu permite acumularea de acarieni, păr de animale sau alți alergeni.
 • Pielea îmbătrânește foarte bine, aspectul său îmbunătățindu-se odată cu trecerea timpului.

Dezavantaje:

 • Tapiteria de calitate din piele este foarte costisitoare.
 • Este disponibilă în opțiuni limitate de culori.
 • Este predispusă la zgârieturi și nu este prietenoasă cu animalele de companie.


scaune din piele in jurul unei mese dining2. Țesături Naturale

       Cele mai comune țesături naturale folosite pentru tapiteria scaunelor de bucătărie sunt bumbacul și inul.

Avantaje:

 • Sunt materiale respirabile, confortabile chiar și în timpul verilor calde.
 • Sunt robuste și rezistente la uzură.
 • Disponibile într-o varietate de culori, texturi și modele.
 • Țesăturile naturale sunt materiale accesibile, deși inul este mai costisitor decât bumbacul.
 • Au proprietăți antimicrobiene bune, fiind rezistente la mucegai și mucegai.

Dezavantaje:

 • Sunt predispuse la pete și nu sunt ușor de întreținut.
 • Au tendința de a se șifona și ar trebui tapițate strâns.

scaune patchwork multicolor in livingSfaturi de curățare:

 • În caz de vărsări sau pete, tamponează zona afectată cu o cârpă înmuiată în apă cu săpun ușor sau cu un curățător de tapiterie.
 • Șterge zona cu o cârpă umedă urmată de una uscată.
 • Repetă procesul până când petele nu mai sunt vizibile.


  3. Țesături Sintetice

         Țesăturile sintetice populare pentru tapiteria scaunelor de bucătărie includ materiale precum poliesterul și viscoza.

  Avantaje:

  • Sunt durabile și de lungă durată.
  • Rezistente la pete, șifonare și decolorare.
  • Disponibile într-o varietate de culori, modele și texturi.

  Dezavantaje:

  • Absorb ușor petele uleioase, care pot deveni dificil de îndepărtat.
  • Atrag părul de animale și scamele.


   4. Catifea

          Catifeaua este un material luxos compus din fibre de nailon, bumbac și mătase.

   Avantaje:

   • Este un material foarte rezistent și durabil.
   • Catifeaua are o textură bogată și luciu, conferind o notă de lux sălii de mese.
   • Are o textură foarte moale și confortabilă.

   Dezavantaje:

   • Prinde ușor pete și este dificil de întreținut.
   • Atrage praful și părul de animale.

   scaune din catifea de culoare galbena in bucatarie


   De adăugat la avantajele și dezavantajele prezentate, este faptul că scaunele de living din catifea adaugă un plus de eleganță și confort, transformând orice spațiu într-unul sofisticat și primitor.


   5. Piele ecologică

          Pielea ecologică este un material sintetic care imită aspectul pielii naturale.

   Avantaje:

   • Poate fi vopsit în orice culoare.
   • Este rezistent la decolorare cauzată de expunerea la soare sau raze UV.
   • Este impermeabil și non-poros, ușor de întreținut.
   • Conferă un aspect modern sălii de mese și este accesibil ca preț.

   Dezavantaje:

   • Este predispus la uzură și are o durată de viață scurtă comparativ cu pielea.
   • Nu este un material respirabil, devenind lipicios pe timpul verilor.

   scaune tapitate cu piele eco in jurul mesei   4. Dimensiunea ideală a șezutului pentru scaunele de bucătărie

          Alegerea corectă a dimensiunii șezutului pentru scaunele de bucătărie este esențială pentru asigurarea unui confort optim în timpul meselor. Înălțimea standard a meselor de bucătărie variază între  71-76 cm. Când selectezi o masă și scaunele, este crucial să iei în considerare distanța dintre înălțimea mesei și șezutul scaunelor pentru a asigura o experiență confortabilă la masă.

          Ideal, ar trebui să existe un decalaj de 25-30 cm între suprafața mesei și șezutul scaunului sau taburetului pentru a oferi celor care iau masa suficient spațiu pentru picioare și coate — și pentru a preveni ciocnirea accidentală (și foarte stânjenitoare) a genunchilor. Pentru a determina distanța, măsoară de la partea de jos a blatului mesei (sau a brâului, dacă masa are unul) până la înălțimea șezutului scaunului. Apoi scade din acesta din urmă.

          De exemplu, dacă partea de jos a blatului tău de masă este la 75 cm înălțime și șezutul scaunului tău este la 45 cm înălțime, vei avea un decalaj de 30 cm, ceea ce este optim pentru confort.


   Considerații pentru alegerea dimensiunii șezutului:

   • Verifică înălțimea mesei: Asigură-te că știi înălțimea exactă a mesei tale de bucătărie înainte de a alege scaunele.
   • Măsoară șezutul scaunelor: Cunoașterea înălțimii șezutului te va ajuta să calculezi spațiul disponibil pentru picioare.
   • Alege conform spațiului disponibil: Dacă spațiul de bucătărie este limitat, ia în considerare scaune cu un design mai subțire sau taburete care pot fi împinse complet sub masă când nu sunt folosite.

          Acest decalaj nu numai că îmbunătățește confortul, dar contribuie și la un aspect proporționat și armonios al setului de bucătărie. Asigurarea că scaunele se potrivesc corespunzător sub masa de bucătărie este esențială pentru a evita un aspect aglomerat și pentru a facilita mișcarea ușoară în jurul mesei.

          Când discutăm despre alegerea dimensiunii ideale a șezutului pentru scaunele de bucătărie, este esențial să considerăm cum acestea se integrează în spațiul de bucătărie, asigurând un echilibru între estetică, confort și funcționalitate. În acest context, este important să avem în vedere și modul în care aranjăm și alegem mobilierul în alte spații ale casei, cum ar fi livingul. Pentru sfaturi detaliate despre cum să îți alegi scaunele potrivite pentru living, care să completeze perfect spațiul tău de bucătărie, îți recomand să consulți articolul nostru "Cum să îți alegi scaunele potrivite pentru living?".

   Spațiu optim între masa de dining și scaune pentru confort maxim

   sursa: freepik


   5. Scaunele de decor pot fi utilizate și ca scaune de masă?

          Scaunele de decor reprezintă apogeul luxului, confortului și eleganței. Aceste scaune frumoase devin punctul focal de atracție în orice cameră în care sunt plasate. De obicei, sunt folosite pentru a îmbunătăți estetica sufrageriilor, birourilor, loungelor și, uneori, dormitoarelor. Cu prezența lor, scaunele de decor decorează orice spațiu, făcând inutile alte decorațiuni.

          Acestea pot fi folosite ca locuri de ședere confortabile pentru a crea un colț de citit, pentru relaxare sau ca o opțiune suplimentară de ședere. Datorită proprietății lor intrinseci de a înfrumuseța orice spațiu în care sunt plasate, mulți se întreabă dacă un scaun de decor poate fi folosit ca scaun de masă.


   Scaune de decor vs. Scaune de bucătărie

          Diferența de design între un scaun de decor și scaunele de bucătărie face ca utilizarea unui scaun de decor ca scaun de masă să pară improbabilă. Un scaun de decor are în general o înălțime mai mică, fiind mai aproape de sol, cu un spătar înalt și un șezut lat și căptușit generos pentru un confort sporit la ședere.

         Este folosit tipic pentru ședere confortabilă în eleganță. În același timp, scaunele de bucătărie tind să aibă șezuturi mai mici, cu spătare de înălțime medie și o înălțime suficientă pentru ca picioarele unei persoane înalte să atingă podeaua. Acestea pot fi căptușite sau pot avea șezuturi dure, cu sau fără brațe.


   Utilizarea scaunelor de decor ca scaune de bucătărie

          Deși diferențele de design între cele două tipuri de scaune pot părea obstacole, nu este imposibil să integrezi scaunele de decor în spațiul de bucătărie, cu câteva ajustări:

   • Adaptabilitatea spațiului: Dacă masa de bucătărie permite scaune cu o înălțime mai mică, un scaun de decor ar putea fi o adiție interesantă, adăugând un accent unic decorului.
   • Confort și funcționalitate: Deși scaunele de decor sunt mai axate pe confort, asigură-te că ele oferă suportul necesar pentru o masă lungă, fără a compromite postura celor care iau masa.
   • Stilul și coerența: Alege scaune de decor care complementează sau accentuează stilul și paleta de culori ale spațiului de bucătărie, menținând o armonie vizuală.

   Deși utilizarea scaunelor de decor ca scaune de bucătărie nu este tradițională, aceasta poate fi o opțiune viabilă pentru cei care doresc să adauge un strop de personalitate și lux spațiului lor de luat masa. Este important, însă, să iei în considerare dimensiunile, confortul și stilul general al camerei pentru a asigura o integrare armonioasă.


   Mix elegant de scaune de decor și dining într-o cameră de luat masa

   sursa: freepik


   6. Materialele de tapiterie care se curăță cel mai ușor

          În alegerea materialului de tapiterie pentru scaunele de bucătărie, unul dintre cele mai importante criterii este ușurința de curățare, mai ales în zone cu trafic intens, cum ar fi camerele de zi sau sălile de mese familiale. Aceste spații necesită materiale durabile care pot fi întreținute ușor.


   Materiale sintetice

   Microfibrele sintetice (stofa-material textil) sunt printre cele mai ușor de curățat materiale de tapiterie. Nu numai că resping petele, dar pot fi curățate simplu cu o cârpă umedă.

   • Avantaje: Rezistența la pete și necesitățile minime de întreținere fac microfibra alegerea ideală pentru familiile cu copii sau animale de companie.
   • Dezavantaje: Deși sunt practice, microfibrele pot nu oferi același aspect sau textură ca țesăturile naturale.


    Țesături naturale

    Lâna, bumbacul și inul sunt materiale durabile și pot fi tratate pentru rezistență la pete, dar nu sunt la fel de ușor de curățat ca țesăturile sintetice.

    • Avantaje: Aceste materiale oferă un aspect și o senzație naturală, adăugând un strat de confort și estetică spațiului de bucătărie.
    • Dezavantaje: Necesită mai multă atenție în curățare și nu sunt la fel de rezistente la pete și lichide.

    Amestecuri de bumbac sau in cu poliester sau vascoză oferă un compromis practic, combinând look-ul natural cu durabilitatea crescută și rezistența la pete.


    Opțiuni stilistice și practice

    Vinilul și pielea sunt, de asemenea, opțiuni stilistice și practice pentru scaunele de bucătărie. Sunt rezistente la pete și se pot curăța ușor cu o cârpă umedă.

    • Viniluleste o alternativă accesibilă la piele, oferind durabilitate și un aspect modern fără întreținerea riguroasă necesară pielei naturale.
    • Pieleaadaugă o notă de lux și sofisticare spațiului de bucătărie, îmbătrânind frumos în timp și fiind relativ ușor de întreținut cu condiția utilizării regulare a produselor de curățare și hidratare specifice.


     Recomandări pentru familii cu copii

            Pentru familiile cu copii și animale de companie, evitați țesăturile delicate sau texturate care se pot deteriora ușor și sunt mai greu de curățat. Alegeți materiale durabile, ușor de întreținut și care rezistă la pete.

     • Microfibrele și pielea ecologică sunt opțiuni excelente, oferind rezistență la pete și necesitând doar o ștergere pentru curățarea vărsăturilor.

            Alegând materiale de tapiterie care combină estetica cu funcționalitatea și ușurința de întreținere, poți asigura că scaunele tale de bucătărie vor rămâne frumoase și confortabile pentru ani de zile, fără a necesita eforturi considerabile de curățare.

     Scaune de bucătărie practice și usor de curatat
     7. Scaune de bucătărie cu brațe sau fără?

            Dezbaterea veche de când lumea: ar trebui să alegi scaune de bucătărie cu brațe sau fără? Decizia depinde de câteva aspecte cheie.


     Scaune de bucătărie cu brațe

            Aceste tipuri de scaune de bucătărie sunt adesea asociate cu hotelurile, boutique-urile și casele mai vechi. Scaunul tip fotoliu este un exemplu minunat în acest sens; pare că s-ar potrivi perfect într-o cafenea confortabilă sau în recepția unui hotel stilat: Culoarea roșiatică tradițională îi conferă un aer retro, amintind de anii '50 și '60. Ne place personal acest stil, și dacă ești fan al tendințelor retro, s-ar putea să îți placă un scaun de bucătărie cu brațe.


     Avantaje:

     • Estetică și stil: Scaunele cu brațe adaugă un element de sofisticare și un aspect distinctiv spațiului de bucătărie.
     • Confort: Oferă suport suplimentar, fiind ideale pentru ședințele lungi la masă.
     • Versatilitate: Pot fi folosite în diferite contexte, de la o zonă de luat masa până la un spațiu de relaxare.


     Dezavantaje:

     • Spațiu: Tind să ocupe mai mult spațiu, ceea ce poate fi o problemă în zonele de bucătărie mai mici.
     • Compatibilitate: Potrivirea lor sub masa de bucătărie poate fi dificilă, în funcție de înălțimea și designul mesei.

     scaune cu manere in jurul mesei

     sursa: freepik


     Scaune de bucătărie fără brațe


            În zilele noastre, este mult mai comun să vezi scaune de bucătărie fără brațe în camerele de bucătărie sau spațiile de bucătărie moderne. Totuși, la fel ca scaunele cu brațe, aceste tipuri de scaune pot veni într-o multitudine de stiluri.

     Avantaje:

     • Economisirea spațiului: Sunt mai compacte și pot fi așezate mai ușor sub masa de bucătărie, optimizând spațiul disponibil.
     • Flexibilitate: Ușor de mutat și ideal pentru spații cu trafic intens sau pentru casele cu copii.
     • Diversitate stilistică: Disponibile într-o varietate largă de designuri care se potrivesc cu orice decor de bucătărie.


     Dezavantaje:

     • Confort redus: Deși multe modele sunt confortabile, lipsa brațelor poate reduce suportul oferit în timpul șederii prelungite la masă.
     • Estetică: În funcție de designul ales, pot părea mai puțin sofisticate decât variantele cu brațe.


      Ce să alegi?

             Alegerea între scaune de bucătărie cu sau fără brațe depinde în mare măsură de preferințele personale, de stilul dorit și de considerentele practice, precum spațiul disponibil și nevoia de confort. Dacă spațiul tău de bucătărie este limitat sau dacă preferi un look mai aerisit și modern, scaunele fără brațe ar putea fi opțiunea ideală. Pe de altă parte, dacă spațiul îți permite și îți dorești un plus de confort și o notă de eleganță retro, scaunele cu brațe pot fi alegerea perfectă.

             Indiferent de alegerea ta, asigură-te că scaunele selectate îmbunătățesc experiența de bucătărie și se integrează armonios în spațiul tău de luat masa, creând un ambient plăcut și primitor pentru tine și invitații tăi.

      scaune moderne din material textil intr-un mega living modern